THE BLUESBASTARDS PRESENTS: Fat Harry & the Fuzzy Licks

Contemporary blues is waarschijnlijk de beste omschrijving van de muziek van deze geroutineerde band uit Rotterdam. Deze laat zich namelijk niet rangschikken onder een bepaalde categorie. Zo staat het begin 2013 verschenen album “Hard Lovin” Man” (Continental Records) bol van de diversiteit en en zelfgeschreven songs. Op het album zijn gastbijdragen van “The King Of Beale Street” Preston Shannon en Henry Oden op bas.
Soms klinkt er Funk of harde Soul om uiteindelijk weer terug te keren bij de old school Blues.

De binnen- en buitenlandse pers schreef met superlatieven. Ook is de band niet onopgemerkt gebleven aan de andere kant van de oceaan. In 2007 verscheen het nummer “Drivin” Machine” op de sampler cd van het toonaangevende magazine “Big City Blues” en imponeerde Fat Harry’s spel in befaamde Chicago bluesclubs als Buddy Guy’s Legends en de Kingston Mines.
Maar inmiddels is de band ook niet meer weg te denken uit de top van de vaderlandse blueswereld en een graag geziene gast op festivals en clubs.
Zo won in 2015 Jan de Ligt de Dutch Blues Award voor saxofonist en werd Fat Harry reeds 2 maal genomineerd in de categorie gitarist.
Ook wordt de band vaak gevraagd door gerenommeerde Amerikaanse artiesten om hen te begeleiden tijdens Europese toernees. Alleen al in 2015 werd er samengewerkt met Joe Louis Walker, Preston Shannon, Lurrie Bell en Rip Lee Pryor. Andere namen waar mee werd samengewerkt zijn; Craig Horton, Sax Gordon, Tail Dragger, John Primer, Henry Oden en Chick Rodgers.

Genoeg bereikt om terug te kijken op een mooie muzikale loopbaan zou je zeggen. Niets is echter minder waar. Fat Harry & The Fuzzy Licks blijft het vizier richten op de toekomst en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen!

Fat Harry (Harold van Dorth) begon op twaalfjarige leeftijd met gitaarspelen toen hij Willie Dixon’s “Twenty Nine Ways” gespeeld door John Littlejohn op de radio hoorde. Vanaf toen was er één ding, de liefde voor american roots music.
Harry geniet nog steeds van deep Mississippi of Chicago Blues sound, maar gaat ook los op Orleans and Bay Area Funk, Southern Soul & Gospel.
Harry meent dat de beste muzikant de beste luisteraar is en speelt uit zijn hart. Dit is belangrijker dan techniek of iemand nadoen. Okay, Albert King is is er altijd bij in zijn solo’s, Harry is begeestigd door the late great Albert….
Harry heeft de mazzel gehad dat hij kon leren van de beste American Bluesplayers. Hij heeft o.a. opgetreden met: Joe Louis Walker, Preston Shannon uit Memphis, Super Chikan uit Clarksdale,Mississippi (samen met  the Dynaflow) speelden zij al op Zoetermeer Blues Festival.  Maar het meeste heeft hij geleerd van bass speler extraordinary Henry Oden uit California. Dat was een levensles dat altijd refelcteerd in zijn spel.

Jacco startte zijn muzikale carriere op zijn zestiende samen met een oude schoolvriend die hij al kende vanaf zijn avende. Jacco, de magere en grappig uitziende gozer speelde gitaar en haatte de  the electronic and artificial 80’s sound welke zo populair was in die tijd. The blues virus heeft het dus gewonen gewoon omdat het recht uit het hart komt.
Snel werd Jacco’s interesse gewekt door het typische Chicago bluesgeluid van Buddy Guy, tot andere bluesstijlen zoals BB King, Albert Collins, Lonnie Brooks en zelfs bands als the Paladins. In de 90’s introduceerde die zelfde grappig uitziende mager gitarist meer moderne, hedendaagse blues invloeden zoals gospel, soul & Funk met Joe Louis Walker en Lucky Peterson.
Jacco is een autodidact die nieuwe grooves en speciale shuffles bedacht en optimaliseerde, daarmee verwierf hij de nickname Shuffle Jack Hills (SJH). Bijna 35 jaar later had SJH  het geluk te kunnen spelen met gasten zoals Henry Oden, Craigh Horton, Lurrie Bell, Sax Gordon, Joe Louis Walker, RIP Lee Prior en Preston Shannon.

Hassan:  Geboren in Iran, via flinke omwegen heeft Hassan een plek gevonden in een muzikale familie te Vroomshoop, Twente. Al daar kreeg hij een basgitaar op z’n 13e, spelend ervaring opdoen in funk, rock en punk bands.  Als autodidact werd hij aangenomen op het conservatorium van Zwolle. Onder begeleiding van professor Wim Essed en sax virtuoos Simon Rigter heeft Hassan zijn weg naar het conservatorium van Rotterdam gevonden om daar jazz te studeren en zijn diploma als contra bassist te behalen.

Tijdens de studie had Hassan een muzikale klik met sax-rock-en-roll-legende Jan ‘le lumière’ de Ligt! Harry en Jan speelden regelmatig samen en na een korte intake repetitie wisten de mannen het wel! Jack ‘shuffle Hill’ en ‘bassman’ komen er samen wel degelijk uit!! 

Sinds dien hebben de mannen in deze formatie veel podia’s en verschillende artiesten van een flinke dosis funk, groove, shuffle, en blues voorzien!
René: René Schutte speelt al meer dan 30 jaar toetsen. Erg gepasioneerd van muziek in het algemeen. Hij startte op het orgel  en de piano te spelen in zijn jeugd en sinds twaalf jaar speelt hij Blues. Sinds 2002 speelt hij in: “Fat Harry and the Fuzzy Licks”.
René speelde ook met diverse grote artiesen zoals: Preston Shannon, John Primer, Joe Louis Walker.

Jan de Ligt Started 40 years ago as professional musician in 1977 during his study at the Rotterdam Conservatory. Played with a lot of Rockbands like “I’ve Got The Bullets”, “Gruppo Sportivo” and “Normaal. Did tours with Jules Deelder including the famous one with Herman Brood.

Jan: Begon met het spelen van Blues in de vroege negentiger jaren en deelde het podium met belgische acts als: “The Sultans”, “The Healers” featuring Mark Thijs met Texas guitarist “Bob Christopher” die in Brussel woont. Halverwege de negentiger jaren startte hij met het spelen van Cajun en Zydeco samen met Captain Gumbo.

Jan speelt nu al jaren samen met Fat Harry en samen waren ze de touringband voor o.a. Sax Gordon, Henry Oden en Preston Shannon.
In 2014, na een lange periode van hard werken won hij de “Dutch Blues Award” in de categorie saxofoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *